søndag 8. juli 2012

Kan man stole på BMI

Jeg er omtrent norgesmester i jojo-slanking, og vet ikke hvor mange kilo jeg har slanket bort totalt i løpet av min slankekarriere. Mange er det ihvertfall, og BMI'en min har variert mellom 17 på det minste og 27 på det meste. Men hva forteller egentlig BMI?

BMI står for Body Mass Index (KMI eller kroppsmasseindeks på norsk) og brukes for å avgjøre om en person er under-, normal- eller overvektig. BMI'en regnes ut fra en formel som viser balansen mellom høyde og vekt, BMI=kg/m2.

  • BMI<18,5 = undervektig
  • BMI mellom 18,5-25 = normalvektig
  • BMI>25  = overvektig

I tillegg er det forskjellige grader av overvekt som viser hvor økt risiko en person har for endel sykdommer.


Om man ønsker å vite sin BMI finnes det mange kalkulatorer på nett, men hvor mye skal man bry seg om det tallet man får? Jeg sammenlignet noen gamle bilder med noen som jeg tok for noen dager siden. Jeg veier det samme og i følge BMI er jeg normalvektig på begge disse bildene, men fettprosenten er nok ganske ulik.

BMI skiller ikke mellom muskler og fett. En person som trener kan ha en høy BMI pga mye muskler, muskler veier mer enn fett. Den fanger heller ikke opp personer som har svært lite muskler. Det å ha lite muskler, være såkalt tynnfeit, er heller ikke bra for helsa.

Forskjellen mellom 2,3 kg fett og 2,3 kg muskler:

BMI tar heller ikke hensyn til at det er forskjell på folk. Kvinner har mer fett enn menn ved samme BMI, og eldre har mer fett enn yngre. På barn regnes BMI på samme måte som på voksne, men man bruker andre kriterier som tar hensyn til kjønn og alder.

Viktigere enn BMI er ens egen trivselsvekt, men om man er i tvil om man burde gå ned noen kilo for helsa sin skyld er det andre tester man kan gjøre.

Fett rundt magen er mer usunt enn fett ellers på kroppen derfor kan det være lurt å måle midjemålet. Bruk et vanlig målebånd og ta mål midt mellom nederste ribben og øverste del av hoftekammen (som oftest ved navlen). Menn med midjemål over 94, og kvinner med over 80 har økt risiko for sykdom pga overvekt.

Liv-hofte-ratioen sier også noe om helsetilstanden. Mål midjen som beskrevet over og hoften, del deretter midjemålet med hoftemålet. Er du kvinne og får over 0,8 eller mann med over 0,9 har du økt helserisiko.

Lurer du på hvor stor andel fett du har på kroppen kan en fettkaliper, eller fettklype, brukes. Fettkaliper kan kjøpes på apotek og på nettet. Det kreves litt trening for å måle korrekt, men spesielt om man trener samtidig som man er på diett kan den brukes til å måle trenden, dvs om fettprosenten øker eller minsker.

Det finnes også fettprosentvekter til hjemmebruk, men de gir sjelden riktig svar. Endel treningssentre tilbyr kroppsanalyse som skal være ganske så korrekte. Ellers finnes det noen andre kartleggingsverktøy men de er ikke så vanlige for folk flest, bl.a ultralyd, MR-skanning og CT-skanning.


Uansett hvordan det står til med kropp, BMI og fettprosent finnes det noen opplagte fordeler ved å trene; du orker mer, kroppen blir strammere, og du går kanskje ned i vekt.

Ha en fin søndag, uansett om du tilbringer den i sofaen, skogen, treningssenteret eller et helt annet sted.


~Lisbeth~


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar